Tur i Homansbyen lørdag 5. mai

Grete hadde arrangert en flott tur denne dagen med mye saklig informasjon

Vi var ikke helt alene i byen. Vi menget oss nemlig med deltakerne i Grete Waitz-løpet. En rask telleing viste ca. 19 deltakere. Bildene ligger her.

Mere informasjon om Homansbyen.

Her er Gretes beskrivelse
Da arkitekt Linstow holdt på med slottet planla han hvordan områdene bak slottet skulle se ut, slik at de passet med slottet og parken. Han allierte seg bl.a. med brødrene Jacob og Herik Homann, to velstående forretningsmenn.
Brødrene kjøpte opp området som i dag ligger mellom Josefinesgt, Uranienborgvn, Parkveien og Hegdehaugsgt og startet bygging av hus for salg (ca. 1860). Dette ble nordens første villaby.

Fra slottet gikk vi til Jeppes, en pub/restaurant som ha ligget der i 'uminnelige tider'. Videre opp Hegdehaugsveien og inn Grønnegt. I enden av Grønnegt ligger Lassonløkken, der søstrene Oda (gift med Christian Krogh), Bokken (soom startet Chat Noir) og Alexandra (gift med Fritz Thaulow) vokste opp. Via Gustavsgt kom vi frem til Josefinesgt 14. Dette er et godt eksempel på arkitektturen. Videre mot Bislett ligger mange originale hus. Vi snudde nesen vestover, og gikk Josefinesgt tilbake til Hegdehaugsveien , krysset denne og gikk Camilla Colletsgt frem til Uranienborgveien. Opp til høyre ligger Uranienborg terasse. Her er det mange originale hus, og det viser litt av variasjonen i byggestil. Ytterst på pynten ligger at stort 'palass' med utsikts-verandaer, stor tak-kuppel og alt som skal til. Hvis du tar dette huset, dobler størrelsen, lager et eget 'spir' og setter en gresk statue på toppen, har du 'Homans-slottet'. Homans-slottet var boligen til Jacob Homann, og lå i Hegdehaugsveien 31-33. Huset er revet, men statuen står nå i haven hos Oslo Bymuseum.

Desverre er de fleste husene revet, bl.a. fordi grunnen sank under utbygging av vestgående t-bane (ca 1912). Etter jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 ble det mer poplært å bo på Frogner, og Homansbyen ble sakte men sikkert redusert.
 

Bildene fra Homannsbyen.